Ne za sonce in ne za zemljino jedro se natančno ne ve, koliko je tam stopinj Celzija, saj temperatura tako na soncu, kot v sredini našega planeta krepko presega takšno temperaturo, pri kateri bi, z do zdaj znanimi zaščitami človek lahko preživel. Za enkrat tudi še ne obstaja tak termostat, ki bi lahko postavili na eno ali drugo lokacijo in da zaradi izredne vročine, le – ta ne bi izgorel.

Zato je temperaturo zgolj le teoretično predvidevati z različnimi metodami, tako so pred kratkim francoski znanstveniki s pomočjo pospeševalnika delcev, rentgenskih žarkov, visoko intenzivnih laserjev, diamantov in atomov železa ugotovili, da je sredina zemlje za 1.000 °C bolj vroča, kot so bila dosedanja predvidevanja, in da tako znaša več kot 6.000 °C, kar je za približno 500 °C več, kot bi pokazal termostat na soncu, kjer je temperatura približno 5.500 °C. Najverjetneje pa bo v prihodnosti lažje izmeriti, kako vroče je na soncu, kot v sredini zemlje, saj je do zdaj najgloblja vrtina proti sredini našega planeta, globoka zgolj 12 kilometrov, kar pomeni, da človeštvu do sredine zemlje manjka še dobrih 6.359 km.

Zato se temperature Zemljinega jedra enostavno ne da izmeriti, četudi bi imeli napravo, ki bi zdržala tako visoke vročine, saj ne moremo do tja in zato bomo veliko prej vedeli bolj točno, kako vroče je na soncu, kot v sredini našega planeta. Z načinom ugotavljanja temperature v sredini našega planeta, je kdorkoli do zdaj, ugotavljaj le – to zgolj na robu samega jedra, kar pomeni, da je v sami sredini še mnogo bolj vroče.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *