Ker je veliko povpraševanja, ali je toplotna črpalka zemlja voda dober način ogrevanja, si bomo v temle članku pogledali prav to. Videli bomo, kdaj pravzaprav toplotna črpalka zemlja voda najbolj pride v poštev oziroma kdaj jo je pametno izbrati. Pogledali pa bomo tudi, kaj o njej pravijo ponudniki, kot je to tudi podjetje Inštalacije Štrus, ki tako prodajajo kot tudi vgrajujejo tovrstne toplotne črpalke.

Kar pa lahko že takoj povemo, pa je to, da toplotna črpalka zemlja voda vsekakor poskrbi za dobro ogrevan prostor, če ne bi, se le-ta sploh ne bi prodajala. Trik je samo v tem, da mora stranka (in seveda inštalater) vedeti, kdaj se toplotna črpalka zemlja voda lahko vgradi in kdaj to ni najbolj pametno.

Kaj zagotavlja toplotna črpalka zemlja voda svojim uporabnikom in kaj o njej pravijo strokovnjaki?

Strokovnjaki oziroma podjetja, kot so Inštalacije Štrus, vedo, kdaj uporabiti določeno toplotno črpalko. Konec koncev, mora vsaka toplotna črpalka imeti določene pogoje, da lahko odvaja tisti vir toplote, za katerega je narejena. V tem primeru toplotna črpalka zemlja voda svojim uporabnikom zagotavlja črpanje toplote iz zaloge, ki jih zemlja nabira globoko pod površjem. Te zaloge zemlja nabira čez čas celega leta in to tako, da shranjuje toploto, ki pride preko sončnih žarkov, toplega dežja, ki pade na tla in ponikne v zemljo, in ne nazadnje tudi preko (toplega) vetra.

No, če samo vzamemo za primer toploto, ki jo zemlja dobi preko sonca, le-ta nameri nekje do tisoč vatov na kvadratni meter v poletnem času in do dvesto vatov na kvadratni meter v času zime. Zato pa toplotna črpalka zemlja voda lahko izkoristi le med 10 – 40 W toplotne energije na kvadratni meter za ogrevanje v najhladnejšem času leta. Strokovnjaki pravijo, da je zaradi tega toplotna črpalka zemlja voda najbolj primerna za tiste uporabnike, ki ali toliko ne grejejo, ali pa imajo manjša posestva. Seveda pa je od dobro ogrevanega doma odvisno tudi to, kako dobro imamo izolacijo, a o tem morda kdaj drugič.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *