V največ gospodinjstvih se večino živil hrani v napravi, ki jo imenujemo hladilnik. Ta je sestavljen iz toplotne črpalke in toplotno izoliranega prostora. S pomočjo toplotne črpalke se notranjost, ki jo vsebuje  hladilnik, ohlaja na temperaturo, ki mora biti nižja od prostora, v katerem se hladilnik nahaja.

Pri dovolj nizkih stopinjah hladilnik znižuje stopnjo razmnoževanja bakterij in tako upočasnjuje kvarjenje shranjenih živil. Temperatura hladilnika mora biti vzdrževana nekaj stopinj nad lediščem vode. Najbolj primerna temperatura, ki naj bi jo imel hladilnik, da se živila kar najdlje ohranijo, je od 3 °C do 5 °C. Podobna naprava, kot je hladilnik, je zamrzovalnik, s katerim pa se temperatura vzdržuje pod lediščem vode in je v njem hrana shranjena pri še nižjih stopinjah, in sicer –18 °C ali celo nižjih. To pa zato pri tako nizkih stopinjah, da se hrana v njem obdrži za še mnogo daljši čas.

Zamrzovalniki, ki se uporabljajo v gospodinjstvu, ohranja temperaturo med –18 °C in –23 °C, tisti, ki se uporabljajo v industriji in trgovinah, pa dosegajo zelo nizke stopinja in to tudi do –34 °C. V večini primerov domači hladilnik ne doseže stopinj nižjih od –23 °C in to zato, ker isti hladilni krog služi za zamrzovalni kot tudi za hladilni del pri hladilniku, ki pa ima ločen prostor tudi za funkcijo zamrzovalnika. To pa zato, ker če bi hladilnik dosegal nižje temperature od navedene, bi to lahko povzročalo težave pri vzdrževanju pravilno nizke temperature v zamrzovalnem delu. Hladilnik je v večini primerov pokončna naprava, zamrzovalnik, kot samostojna naprava, pa je v večini primerov ležeča zamrzovalna naprava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *